top of page

DNA onderzoek

DNA-onderzoek naar biochemische lichaamsprocessen

In het menselijk lichaam vinden iedere seconde talloze reacties en omzettingen plaats. Wanneer er ergens in die complexe systemen iets spaak loopt, kunnen er problemen met de gezondheid ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en psychische klachten, maar ook tot het ontwikkelen van aandoeningen. 

Variaties in het DNA hebben invloed op de functionaliteit van deze biochemische lichaamsprocessen. Door iemands genetische informatie in kaart te brengen, kan er op een heel persoonlijk niveau onderzoek gedaan worden naar de herkomst van klachten. Met die kennis start je vervolgens een op maat gemaakte behandeling. 

iGene DNA-test

Als iGene Certified Professional werk ik met de DNA-testen van iGene. Deze Nederlandse DNA-test aanbieder heeft als motto: “langer gezond blijven dankzij de kennis van je genen”. Deze DNA-test brengt daarom verschillende onderwerpen op het gebied van gezondheid in kaart. Daarmee geeft het inzicht in je sterke kanten én laat het zien waar je aandachtspunten liggen.

De informatie uit de iGene DNA-test bestaat uit twee delen:

  1. Standaard DNA-analyse
    Dit zijn de onderdelen: persoonlijke kenmerken, medicijngevoeligheid en (behandelbare) aandoeningen. Resultaten die je zelf in kunt zien in de app. Zo heb je de informatie altijd bij de hand. Daarnaast kan iGene via de app eenvoudig updates uitrollen. Zo blijven de resultaten up-to-date met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
     

  2. Extra analyse biochemische processen
    Aanvullend op de standaard DNA-analyse, is er de mogelijkheid om informatie te verkrijgen over biochemische lichaamsprocessen. Deze extra analyse is optioneel en alleen via een behandelaar (iGene Certified Professional) aan te vragen. Denk hierbij aan processen zoals methylatie, detoxificatie en oxidatieve stress. Aan deze aanvullende informatie zijn extra kosten aan verbonden. 

DNA en privacy

Jouw DNA is uniek. Het bevat waardevolle informatie, maar het is ook persoonlijke en gevoelige data. Daarom is het belangrijk dat de privacy goed gewaarborgd is. Bij iGene staan privacy en anonimiteit hoog in het vaandel. Daarnaast blijf je zelf baas over je eigen DNA en worden de resultaten en je DNA-data niet doorverkocht aan externe partijen. 

 

Een DNA-profiel bij iGene is alleen te herleiden door een zelf gegenereerde buiscode; er zijn dus geen persoonsgegevens aan gekoppeld. iGene weet dus niet van wie de resultaten zijn. Alleen jij weet tot. Alle informatie wordt grondig versleuteld verwerkt en opgeslagen, in streng beveiligde databases.

Liever geen DNA-informatie over aandoeningen? 

Een van de onderdelen van de iGene DNA-test is het analyseren van het risico op een reeks aandoeningen. Wees gerust; als je dit niet wilt weten, kan het onderdeel ‘Aandoeningen’ eenvoudig uitgezet worden. 

Het onderdeel ‘Aandoeningen’ onderzoekt of er een genetische aanleg is voor een aantal veelvoorkomende – en in veel gevallen te voorkómen – ziektes. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker. Hierbij geldt dat, naast de genetische component, leefstijl en voeding ook een belangrijke invloed hebben. 

Op hele ernstige – en vaak puur genetische – aandoeningen wordt niet getest. Denk hierbij aan ziekte van Huntington en taaislijmziekte. Veel van deze ziektes zijn al bekend in de familie en/of worden getest bij de geboorte (de hielprik). 

Wat vinden iGene gebruikers zelf van de DNA-test?

Via een enquête onder iGene gebruikers is er een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Uit de honderden reacties blijkt dat de meeste gebruikers de iGene DNA-test kochten om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen over verschillende gezondheidsthema’s. De overgrote meerderheid is tevreden met de kennis die uit de DNA-test naar voren komt. Bovendien wordt de module ‘aandoeningen’ als de nuttigste informatie gezien en geeft 92% van de respondenten aan géén spijt te hebben na het zien van de resultaten. 

DNA onderzoek aanvragen

Kosten en bestellen

De kosten bedragen €470. Dit omvat het iGene Health onderzoek en het resultaat- en adviesgesprek als onderdeel van je gekozen programma. 

Zodra het onderzoek is aangevraagd, ontvang je thuis een testkit. Je neemt laat wat speeksel achter in het buisje en die label je met een zelfgemaakte buiscode via de iGene app. Daarna wordt het DNA geanalyseerd.
Via de iGene app kun je jouw profiel koppelen aan Personal Health Clinic. Hiervoor zijn twee koppel-codes nodig die je van de praktijk ontvangt.
Dit alles staat ook in de meegeleverde handleiding beschreven.

De logistiek en kosten voor het onderzoek zelf lopen via het Microbioom Center. 

Bij het WETEN en DOEN programma is er een afspraak na de intake waarin dit besproken wordt.

Bij het online BEGRIJPEN programma zal een online consult ingepland worden.

bottom of page