Hartcoherentie Training
Hartcoherentie
Hartritme variabiliteit
Ons hartritme is niet een eentonig ritme van bijvoorbeeld 70 slagen per minuut. Het ritme van een gezond hart - zelfs onder rustomstandigheden - is eigenlijk verrassend onregelmatig, waarbij het tijdsinterval tussen opeenvolgende hartslagen voortdurend verandert. Deze natuurlijk voorkomende beat-to-beat variatie in hartslag wordt hartslagvariabiliteit (HRV) genoemd.
​
​
​
​
​
​
​
De normale variabiliteit in de hartslag is te wijten aan de synergetische werking van de twee takken van het autonome zenuwstelsel (ANS) - het deel van het zenuwstelsel dat de meeste interne functies van het lichaam reguleert. De sympathische zenuwen werken om de hartslag te versnellen, terwijl de parasympathische (vagus) zenuwen het vertragen. De sympathische en parasympathische takken van de ANS werken voortdurend samen om de cardiovasculaire activiteit in zijn optimale bereik te houden en om passende reacties op veranderende externe en interne omstandigheden mogelijk te maken. De analyse van HRV dient daarom als een dynamisch venster op de functie en balans van het autonome zenuwstelsel.
​
Deze HRV is inzichtelijk te maken met de HeartMath technologie.
​
Belang van hartcoherentie
​
Wetenschappers en artsen beschouwen HRV als een belangrijke indicator van gezondheid en fitheid. Als een marker van fysiologische veerkracht en gedragsflexibiliteit weerspiegelt het ons vermogen om ons effectief aan te passen aan stress en omgevingsvereisten. Een eenvoudige analogie helpt dit punt te illustreren: net zoals de veranderende houding van een tennisser die op het punt staat een opslag te ontvangen een snelle aanpassing kan vergemakkelijken, blijft het hart bij gezonde personen even responsief en veerkrachtig, voorbereid en klaar om te reageren wanneer dat nodig is.
​
HRV is ook een marker van biologische veroudering. Onze hartslagvariabiliteit is het grootst als we jong zijn, en naarmate we ouder worden, wordt het variatie in onze hartslag in rust kleiner. Hoewel de leeftijdsgerelateerde afname van de HRV een natuurlijk proces is, is het hebben van abnormaal lage HRV voor iemands leeftijdsgroep geassocieerd met een verhoogd risico op toekomstige gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte. Lage HRV wordt ook waargenomen bij personen met een breed scala aan ziekten en aandoeningen. Door stress-geïnduceerde slijtage aan het zenuwstelsel te verminderen en de natuurlijke regeneratieve processen van het lichaam te vergemakkelijken, kan regelmatige beoefening van HeartMath coherentie-opbouwende technieken helpen om een lage HRV te herstellen naar gezonde waarden.
​
Bron: www.heartmath.com
Hartritme variabiliteit en emoties
​
Veel factoren beïnvloeden de activiteit van de ANS en beïnvloeden dus HRV. Deze omvatten onze ademhalingspatronen, lichaamsbeweging en zelfs onze gedachten. Onderzoek aan het HeartMath Institute heeft aangetoond dat een van de krachtigste factoren die het veranderende ritme van ons hart beïnvloeden, onze gevoelens en emoties zijn.
​
Over het algemeen geeft emotionele stress - inclusief emoties zoals woede, frustratie en angst - aanleiding tot hartritmepatronen die onregelmatig en grillig lijken. Fysiologisch gezien geeft dit patroon aan dat de signalen die door de twee takken van de ANS worden geproduceerd, niet synchroon lopen met elkaar. Dit kan worden vergeleken met het besturen van een auto met één voet op het gaspedaal (het sympathische zenuwstelsel) en de andere op de rem (het parasympathische zenuwstelsel) tegelijkertijd.
Lichamelijk kan dit zorgen voor verstoring van processen, uitputting van energie uitputten en extra slijtage van systemen. Zeker als dit vaak voorkomt of lang aanhoudt.
​
Positieve emoties sturen daarentegen een heel ander signaal door ons hele lichaam. Wanneer we opbeurende emoties ervaren zoals waardering, vreugde, zorg en liefde; ons hartritmepatroon wordt zeer geordend en ziet eruit als een soepele, harmonieuze golf. Dit wordt een coherent hartritmepatroon genoemd. Wanneer we een coherent hartritme genereren, wordt de activiteit in de twee takken van de ANS gesynchroniseerd, ook wel psychofysiologische coherentie. Psychofysiologische coherentie is een toestand van optimale functie waarin systemen efficiënter functioneren, we een grotere emotionele stabiliteit ervaren en we ook een verhoogde mentale helderheid en een verbeterde cognitieve functie hebben. Simpel gezegd, ons lichaam en onze hersenen werken beter, we voelen ons beter en we presteren beter.
Hartcoherentie training
HeartMath methode
Het is mogelijk een coherent hartritme te genereren door eenvoudigweg langzaam en regelmatig te ademen op een ritme van 10 seconden (5 seconden in en 5 seconden uit). Dit type cognitief gerichte ademhaling kan echter veel energie kosten en moeilijk vast te houden zijn.
​
Hoewel HeartMath-technieken een ademhalingselement bevatten, is tempoademhaling niet hun primaire focus. Het belangrijkste verschil tussen de HeartMath-tools en de meest beoefende ademhalingstechnieken is de focus van de HeartMath-tools op het opzettelijk genereren van een oprechte positieve emotionele toestand. Deze emotionele verschuiving is een belangrijk element van de effectiviteit van de technieken. Positieve emoties lijken het systeem op zijn natuurlijke resonantiefrequentie te prikkelen en zo samenhang mogelijk te maken en op natuurlijke wijze te behouden, zonder bewuste mentale focus op iemands ademhalingsritme.
Bovendien biedt de positieve emotionele focus van de HeartMath-technieken een veel breder scala aan voordelen dan die typisch worden bereikt door alleen te ademen. Deze omvatten diepere perceptuele en emotionele veranderingen, verhoogde toegang tot intuïtie en creativiteit, cognitieve en prestatieverbeteringen en gunstige veranderingen in de hormonale balans.
​
Training en coaching
​
Afhankelijk van de situatie en hulpvraag kan er in 4-6 sessies al veel bereikt worden.
De eerste sessie (60 min) is een intake en inventarisatie waarbij ook uitleg en achtergrond van de methode wordt gegeven. Je leert ook direct de eerste technieken.
Vervolgens ga je er zelf mee aan de slag door dagelijks te oefenen. Dit kan met behulp van HeathMath technologie (zelf aan te schaffen of te leasen).
De opvolgende sessies (45 min) evalueren de eerder geleerde technieken en leer je weer nieuwe technieken.
Uiteindelijk heb je geen begeleiding meer nodig en beheers je zelf de techniek die je dagelijks kan toepassen en een soort tweede natuur zal worden.
​
Ben jij er klaar voor? Maak een afspraak.