top of page

Drie inzichten van dappere dokters

Rachelle Jongen

Bijgewerkt op: 3 jul 2023

Op 9 juli verzamelden zich een aantal vakidioten om de hele dag te praten over Integrative Medicine, waar in Nederland de Functionele Geneeskunde een onderdeel van is. Onder leiding van de Amsterdam School for Integrative Medicine en Health, met een mooie intro van een MDL-arts en internist wisselden we ideeën uit over hoe het vakgebied zich op dit moment ontwikkelt en hoe dit meer voeten in aarde kan krijgen in het huidige zorglandschap. Door deze 'Dappere Dokters' werden de fundamenten uitgetekend en de obstakels gekraakt in heartstormsessies. Ik was bij dit kennisevent aanwezig, nam deel in een finance denktank en praat jullie graag bij over de drie belangrijkste inzichten van die dag.



Duurzame gezondheid is eenvoudig mogelijk

In Amerika is het enorm groot, maar hier in Bussum waren we het er met vijfenveertig artsen over eens: de functionele geneeskunde is in Nederland nog een ondergeschoven kindje. Terwijl we toch juist de helikopter van de sector kunnen zijn en een 'simpele' helpende hand kunnen bieden. Er heerst helaas nog een taboe op de functionele geneeskunde. Gecategoriseerd als 'alternatieve geneeswijze' moet de particuliere geïnteresseerde er vaak zelf (extra) voor in de buidel tasten. Dat terwijl het resultaat van een trapsgewijze en begeleide leefstijlverandering aantoonbaar positief is en langdurige gezondheidsklachten in de kiem weet te smoren. Met een aantal stressmanagement-tips of voedingsaanpassingen boeken sommige cliënten direct resultaat, dat kost in wezen geen enkele euro. De erkenning blijft alleen nog achter, niet alleen door de bewustere gezondheidszoeker maar ook door de gevestigde orde van medici, overheid en zorgverzekeraars.


Communicerende haarvaten

Functionele artsen zijn generalisten, ze weten van ieder specialisme wel iets en brengen de geneeskundige kennis samen. Ook de 'softere kant' van gezondheid zoals emotionele en mentale weerbaarheid krijgen een plek in de behandelmethode. Met name wordt er gekeken op systeem niveau, dat wil zeggen dat er niet per orgaan gekeken wordt maar naar de onderliggende systemen waarbij alles met elkaar verbonden is. Gezien het huidige zorgsysteem in grote mate is 'verzuild', kan de functionele arts de niet-communicerende vaten weer met elkaar laat praten. Daar heeft én de cliënt wat aan én de arts of specialist gezien die in de praktijk daar doorgaans geen ruimte voor heeft.


Nu de euro's nog

Na de lunch werden de aanwezigen ingedeeld in werkgroepen en denktanks. Zodat we niet alleen bleven hangen bij de problemen, maar alvast concrete oplossingen samen vorm gaven. Ik nam deel aan een denktank over finance. Want de vraag blijft: wie gaat deze systemische en preventieve gezondheidsmethode betalen? Een aantal ideeën passeerden de revue: van broodfondsen tot verdeling van de kosten onder cliënt - verzekeraar - overheid - werkgever, efficiëntere groepsbehandelingen organiseren, blended zorg waarin fysiek en digitaal elkaar versterken, van landelijk naar regionaal begroten, een buddiesysteem...


Kortom, op een duurzame manier aan gezondheid werken kan wél pragmatisch en is betaalbaar. Alle kennis is er. De volgende stap is specialisten integraal met elkaar laten samenwerken en een manier vinden om het met z'n allen te financieren. Het succes van integrale zorg meer zichtbaar maken is daarvoor essentieel. Dat doen we samen: cliënten en behandelaren!

We gaan ons er met deze vijfenveertig dappere dokters in ieder geval hard voor maken dat het binnen afzienbare tijd lukt.

 
 
bottom of page