top of page
  • Rachelle Jongen

Het microbioom en darmherstel

Ons darmmicrobioom of darmflora ontstaat al zodra we geboren worden en wordt bepaald door de manier van geboorte en vele omstandigheden. Gedurende ons leven pikken we overal microben op die zich in ons nestelen. Het microbioom is dus niet iets statisch maar ontwikkelt zich continue in reactie op de omgeving.



Wat doet het microbioom?


Het microbioom is een verzameling microben - zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Tot voor kort werd gedacht dat deze microben enkel een rol speelden bij de darmmotoriek. Echter is gebleken dat ze ons hele lichaam beïnvloeden inclusief ons brein. Zo zorgen gunstige bacteriën voor de aanmaak van vitamines, ondersteunen ze de vertering, brengen ze onze stemming in balans, verminderen ze angst en beschermen ze tegen infecties en sommige vormen van kanker. Daarnaast is er een relatie met obesitas, diabetes en gastro-intestinale aandoeningen.


Zodra de slechte microben de goed microben gaan overheersen - dysbiose - kunnen er serieuze gezondheidsklachten ontstaan. Deze disbalans kan ontstaan door stress, operaties, ziekte, trauma, ongezonde eet- of leefstijlgewoonten of medicatiegebruik.

Antibiotica is een prachtig middel om de bad guys uit te roeien maar vernietigt daarmee vaak ook de goede jongens.


Voeding voor je microbioom


We houden ons microbioom gezond met voedsel dat gunstig is voor de goede microben en door voeding te vermijden waar de slechte microben van gaan groeien. Veel bacteriën in onze darm helpen ons bij het extraheren van voedingsstoffen uit voedsel dat we zelf anders nooit hadden kunnen verteren of opnemen. Deze goede bacteriën (probiotica) hebben elk weer hun eigen voedselbronnen waar ze van leven - die we prebiotica noemen.


Behalve pre- en probiotische voeding (zie voorbeelden hieronder) is voldoende vocht en vezels belangrijk. Vermijd daarnaast bewerkt voedsel of voedsel waar je overgevoelig voor bent. Veel voorkomende producten met overgevoeligheden zijn mais, zuivel, eieren, vis, schaaldieren, pinda, soya en tarwe (gluten). En mocht je toch een keer antibiotica nodig hebben, zorg dan dat je dat combineert met probiotica (erna).


Darmherstel met het 5R programma


Start with the gut. Dat is zo ongeveer de basis van de functionele geneeskunde. Om de darm echt goed te herstellen en daarmee chronische klachten en aandoeningen aan te pakken maken we gebruik van het 5R programma.


Remove:

Verwijder negatieve effecten van allergische voeding middels een eliminatiedieet en roei parasieten of ziekmakende bacteriën uit. Daarvoor kan het soms nodig zijn medicatie, supplementen of kruidenpreparaten in te zetten.


Replace:

Het kan nodig zijn verteringssappen weer toe te voegen zoals enzymen, hydrochloor zuren of galzuren.


Reinoculate:

Het microbioom dient gevoed te worden met probiotica en prebiotica - oplosbare vezels. Dat kan via supplementen, maar zeker ook via voeding:

Probiotisch: Gefermenteerd Voedsel, Kimchi, Kombucha, Miso, Atto, Gember Bier, Zuurkool, Tempeh, Wijn, Kefir, Rauwe Vinegar, Rauwe Augurken

Prebiotisch: Asperges, Bananen, Kliswortel, Aubergine, Knoflook, Groene Thee, Honing, Look, Peulvruchten, Uien, Bonen, Soyabonen, Maple Siroop, Artichok, Rode Wijn, Bier, Appels, Chocolade, Panax Ginseng


Repair:

De darmwand kan zichzelf vernieuwen en repareren. Echter is er in een ongezonde darm vaak een tekort aan nutriënten om dat mogelijk te maken. Het gaat met name om zink, antioxidanten (o.a. vitamine A, C, E), vetzuren (visolie) en het aminozuur glutamine.


Rebalance:

Leefstijlaanpassingen met betrekking tot slaap, beweging en stress zijn nodig voor optimalisatie van de darmgezondheid.


Concluderend kunnen we stellen dat die wonderlijke darm en zijn microbioom best wat liefde en aandacht verdienen.


Roept dit vragen op of wil je aan de slag met je gezondheid maar nog geen idee hoe?

Neem dan contact op of plan een kennismaking is.

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page