Feiten en fabels zijn in de gezondheidszorg vaak niet van elkaar te onderscheiden. Ook omdat er veelal nog een taboe heerst op 'alternatieve' geneeswijzen die je leefstijl en levenskwaliteit helpen verbeteren. Tijd om de specialisten zelf dan ook het hemd van het lijf te vragen. Bij Personal Health Clinic werken we met een aantal hele goeie. Zo lees je deze week in ons gesprek met Acupuncturist Hanneke op het Veld uit Vlijmen hoe haar naalden je helpen meer energie te krijgen. En waarom we ‘alternatief’, beter kunnen vervangen door ‘complementair’. Het gaat zowel de Westerse als de Oosterse geneeswijzen ten slotte om hetzelfde doel: mensen helpen.
3000 jaar gezondheidskennis
"Het mooie aan mijn werk is dat het zoveel mensen verlichting kan geven. Je ziet de cliënten dan letterlijk zelf ook verbaasd dat ze zo zijn opgeknapt," begint Op Het Veld. Acupunctuur is een onderdeel van de meer dan 3000 jaar oude Traditionele Chinese Geneeswijzen en gaat er vanuit dat naast bloed ook energie (Qi) door het lichaam stroomt. Op het moment dat de energie mooi stroomt, is er balans in het lichaam: je voelt je goed en gezond. Wanneer door bepaalde oorzaken de energie niet mooi (meer) stroomt, ontstaan er klachten. Tijdens de intake met de acupuncturist wordt nagegaan welke disbalans er is en op basis hiervan wordt, met kleine wegwerpnaaldjes, een aantal acupunctuurpunten geprikt. Deze punten liggen tussen de verschillende weefsels in. Zo prikt de behandelaar niet in de spieren of in de bloedbaan zelf, maar in de ruimte hier tussenin. Het prikken van de acupunctuurpunten zet het zelfhelende vermogen van het lichaam simpel gezegd aan het werk.
De disbalans vinden
Acupunctuur is bij zeer uiteenlopende klachten inzetbaar. De cliënten die Op Het Veld in haar praktijk ontvangt, komen met vragen rondom gynaecologie zoals menstruatieklachten, ondersteuning bij een kinderwens of overgangsklachten, bij stress: ‘ik herken mezelf niet meer, dit is niet hoe ik ben’ of met fysieke pijn. “Het mooie is dat de behandelvragen zo verschillend zijn. De manier waarop je de klachten onderzoekt is wel telkens hetzelfde: bij iedere cliënt kijk je wat de disbalans in het lijf en in de energie veroorzaakt. Op basis daarvan maak je een behandelplan. Zo kan het zijn dat je bij twee cliënten met hoofdpijnklachten hele andere punten prikt,” licht Op Het Veld toe.
Andere kaders maken onverzekerd
Nog steeds krijgt acupunctuur vaak het label alternatief en wordt het weggezet als kwakzalverij. Met onderbouwingen als 'acupunctuur werkt alleen ‘tussen de oren’ en 'het is niet wetenschappelijk onderbouwd'. De impact van acupunctuur is echter wél wetenschappelijk bewezen, maar dan vanuit Chinese kaders en die zijn anders dan de Westerse wetenschap, vertelt Op Het Veld. Het taboe maakt ook dat er door zowel de overheid als verzekeraars nog weinig aandacht en geld geschonken wordt aan deze ‘andere’ geneeswijzen. "Het zou mooi zijn als wij allemaal, ook osteopathie, orthomoleculaire en functionele geneeskunde in de basisverzekering komen. Nu wordt bij acupunctuur zeventig procent vergoed, maar alleen uit een aanvullende verzekering. De meeste van mijn cliënten zijn hierop bedacht en hebben van tevoren uitgezocht of mijn praktijk wordt vergoed en hoeveel behandelingen er mogelijk zijn. Maar je merkt ook: als de pot op is blijven sommige mensen weg.”
Oosterse geneeswijzen vullen de Westerse aan
Terwijl acupunctuur juist een welkome aanvulling kan zijn op de reguliere zorg zoals we die in Nederland kennen. Op die manier werkt Op het Veld dan ook liever: als complementair in plaats van alternatief. “De meeste mensen die naar de praktijk komen zijn met hun klachten al bij een huisarts geweest en soms ook voor onderzoek in het ziekenhuis. Dat is alleen maar goed.” Sterker nog, Op Het Veld adviseert mensen vaak voorafgaand aan een behandeltraject bij haar, nog eens voor de zekerheid langs een huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij hoofdpijnklachten die anders zijn dan hoe de klacht eerder was. “Je wilt niet dat er iets over het hoofd wordt gezien, waarbij ingrijpen via de Westerse Geneeskunst noodzakelijk is.” Andersom verwijzen huisartsen zelden nog naar een acupuncturist. ‘Leg je flyer maar in de wachtkamer’, kreeg Op Het Veld meer dan eens te horen. Maar als het aan haar ligt, komt daar in de toekomst verandering in. “De combinatie van Westers en Oosters is prachtig: de Westerse Geneeskunst heeft veel kennis op detailniveau, de Oosterse Geneeswijzen kijken naar het grotere geheel.”
Ondersteunen bij fertiliteit of fysio
Een fertiliteitstraject in het ziekenhuis kan bijvoorbeeld aangevuld met acupunctuur. Zo zijn er in verschillende fasen van de bevruchting acupunctuurpunten in het lichaam die hierbij ondersteunen. “Uiteraard ga je niet in tegen de werking van de hormonen die op dat moment worden toegediend. Maar omdat fertiliteitstrajecten meestal belastend zijn, voeg ik vaak punten toe die voor extra ontspanning in het lichaam zorgen.” Ook is acupunctuur een aanvulling op fysiotherapie. Op Het Veld zorgt dan met haar naalden voor een betere doorstroom van energie in het lichaam, zodat de oefeningen die de fysio je adviseert je gemakkelijker afgaan.
Uit de cijfers de zorg in
Voorheen werkte Op Het Veld lange tijd in de financiële sector, maar zocht uiteindelijk naar meer zingeving in haar werk. Ze nam een jaar om te bedenken welke switch ze wilde maken: "Misschien was de financiële afdeling van een ziekenhuis wel iets voor me, dacht ik nog." Maar uiteindelijk wilde ze zelf mensen helpen. Nog een hele geneeskunde-opleiding duurde echter te lang, er was inmiddels een gezin met kleine kinderen. Na wat doorzoeken kwam ze uit bij acupunctuur, daarvan wist ze dat het vriendinnen met chronische (pijn)klachten goed had geholpen. De opleiding, inclusief een jaar Medisch Westerse Basiskennis, duurde vervolgens vierenhalf jaar. Toen haar jongste zoon daarna naar de basisschool ging, startte ze in 2012 haar eigen acupunctuurpraktijk genaamd In Balans Acupunctuur. Op het Veld is gespecialiseerd in acupunctuur voor vrouwen (fertiliteit, zwangerschap en overgangsklachten) en stress- en pijnklachten. De laatste tijd krijgt ze ook steeds vaker mensen met Long Covid en kinderen in de behandelkamer.
Wil je ook eens ervaren of acupunctuur iets voor jou is? Stuur ons zeker een mailtje (info@personalhealthclinic.nl). Of neem direct contact op met Hanneke via haar website.
Opmerkingen