top of page

Microbioom analyse

Het darmmicrobioom

Je darm bevat honderden microben (bacteriën, schimmels en soms parasieten). Het is een ecosysteem met een unieke samenstelling, ook wel darmflora of microbioom genoemd. 

Soms zitten er ziekmakende microben in maar het overgrote deel zit daar met een goede reden. Elke soort heeft weer een andere functie. Zo dragen ze bij aan de vertering van voedsel, hebben ze een rol in de energiehuishouding of voorzien ze in bouwstenen voor hormonen neurotransmitters of celonderdelen. Het is van belang dat er een juiste verhouding en variëteit is in de verschillende soorten. Zowel tussen de badguys en de goodguys alsook in de functionaliteiten.

Voor ieder mens is het microbioom anders. Het is een soort vingerafdruk. Sterker nog, er zit meer DNA IN in je microbioom dan in je eigen lichaamscellen. Wat voor jou de juiste balans is in je microbioom is heel persoonlijk. Er is niet zoiets als een universeel goed microbioom, net als dat er niet een perfecte DNA samenstelling is. 

Gedurende ons leven, en zelfs al voor de conceptie of tijdens de zwangerschap, wordt ons microbioom beïnvloed. Net als bij leefstijl factoren zijn er omstandigheden die gunstig zijn en andere die minder gusntig zijn. Zo kan een antibioticumkuur een enorme verstoring veroorzaken. Zeker als dat op jonge leeftijd nodig is. Daarnaast kan een infectie, zware en langdurige medicatie of stress het microbioom totaal uit het lood slaan. Vervolgens kan een verstoord microbioom weer nadelige effecten hebben op onze gezondheid. Veel chronische aandoeningen vinden hun oorsprong in onze darm. In de praktijk zien we dat veelvoorkomende klachten als moeheid, verminderde weerstand, allergische reacties, moeizaam herstel na ziekte/operatie, psychische/mentale klachten of opvlammingen van onderliggende ziekten gerelateerd zijn aan een disbalans van het microbioom. 

Heeft jouw klacht te maken met je darm? Kijk in een overzichtelijke lijst of naar de video's.

Het goede nieuws is dat we het microbioom ook weer kunnen herstellen. Door zorgvuldig in kaart te brengen hoe de verhoudingen liggen en in verband te brengen met klachten of aandoeningen, kan er heel gericht behandeld worden. 

Deze gerichte behandeling kan een op maat gemaakt probioticum kuur zijn (door het microbioom center) of een bestaande kuur. Vaak is dit eenmalig enkele maanden nodig om de juiste balans weer te vinden. 

Soms kan een onderhoudsdosering of periodieke korte behandeling nodig zijn bij verstorende omstandigheden.

Uiteraard is het van belang dat daarnaast de nodige leefstijlfactoren aangepakt worden om een duurzaam resultaat te bereiken. 

Hebben jouw darmen een nadelig effect op je gezondheid? Laat het checken.

 

Image by SOULSANA

Microbioom analyse aanvragen

Kosten en proces

De kosten bedragen €470. Bij de intake of een consult vanuit het programma dat je volgt, worden de exacte parameters bepaald voor het microbioom analyse via Microbiome Center.

 

Zodra de analyse is aangevraagd bij het Microbioom Center ontvang je binnen enkele dagen het afname set. Dit kun je thuis zelfstandig doen. Na opsturen van het monster is vaak na 2 weken de uitslag binnen. Bij een volgend consult bespreken we de resultaten en krijg je passende behandeling/adviezen als onderdeel van het gezondheidsplan.

De logistiek en kosten voor het onderzoek zelf lopen via het Microbioom Center. 

Bij het WETEN en DOEN programma is er een afspraak na de intake waarin dit besproken wordt.

Bij het online BEGRIJPEN programma zal een online consult ingepland worden.

MC samenwerking web sticker 2021.png
bottom of page