top of page
  • Rachelle Jongen

Healthy gut, healthy brain

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023

Dat voeding belangrijk is voor onze gezondheid is niks nieuws. Hoe voeding dan relatie heeft met onze mentale gezondheid, dat was waar het voedingsgeneeskundig congres 2023 over ging.

Het begint al bij de basis, onze genen, die bepalen deels de mate waarin we voedingstoffen kunnen opnemen, verwerken en benutten. Vervolgens zijn er veel beïnvloedbare factoren - epigenetica - die uiteindelijk de doorslag geven in het wel of niet ontwikkelen van neurologische klachten zoals stress, eetstoornissen, angst, ADHD, autisme, MS, depressie, Parkinson en tal van andere chronische (niet-neurologische) ziekten.


De voeding die we binnenkrijgen - beginnend bij borstvoeding - kan je lichaam en brein ondersteunen of juist tegenwerken. Wat je wil voorkomen is neuro-inflammatie (ontsteking van het zenuwstelsel), schade door oxidatieve stress, beschadigde bloed-hersen-barrière en verstoorde darmflora want 'leaky gut, leaky brain'!


Wat is dan belangrijk? De juiste vetzuurinname, voldoende antioxidanten, stabiele glucose en insuline spiegels, gezonde darmflora en minimaliseren van blootstelling aan toxines.

Uiteraard zijn slaap, stressmanagement, beweging en sociale steun net zo belangrijk.


gut-brain-axis gut-brain-connection
Darm-brein-as

Bron: https://journals.physiology.org/


Zet dit je aan het denken of heb je een persoonlijke vraag?

Neem contact op voor verder advies.

34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page